Etkili konuşmak herhangi bir topluluk karşısında anlatılmak istenen konunun en etkin ve detaylı şekilde sunulması demektir. İletişim kurma ise bu süreçte karşı tarafla kurulan her türlü elektronik ve sözel öğelerin bütünüdür.
İletişim çeşitlerinden biri olan konuşmak kişinin duygu ve düşüncelerini anlatabileceği, etkili bir şekilde kullanıldığında da ikna etme ve taraftar kazanma özelliği olan bir alandır. Genel olarak siyasi parti başkanları, şirket yönetim kurulları ve eğitimciler bu tür dersleri alırlar. Diksiyon kurslarında verilen bu eğitimler kişilerin iş ve sosyal hayatlarında kendilerini rahat ifade etmelerini sağlar.
Etkili Konuşma Yöntemleri
Kendimizi ifade etmek için kullandığımız yöntemlerden ilki konuşmaktır. İnsanlık tarihinin başından itibaren sözel ya da yazılı ifade şekilleri gelişmiştir. Yazının bulunmasından önce sosyal ve kültürel hayatta iletişimin tek yolu olan konuşmak her türlü öğeyi bünyesinde barındırmaktadır.
Konuşurken karşındaki kişiyi ikna etmek ve belli bir düşünceye inandırmak amaçlanır. Bunun için iş dünyasında, eğitim hayatında ve insanlar ile ilişkilerin fazla olduğu çalışma alanlarında etkili konuşma yöntemleri sıklıkla kullanılır. Diksiyon kurslarında öğretilen yöntemlerden bazıları:
- Öncelikle konuşma öncesi zihinsel ve ruhsal rahatlık sağlanır.
- Ön hazırlık yapmak ve konuşma metinlerini tekrar tekrar okumak gerekir.
- Heyecanı kontrol altına almak gereklidir.
- Karşınızdakilerin sizi dinlemek için özellikle orada bulunduklarını bilerek hata yapmaktan korkmamalısınız.
- Umutsuzluk ve şüpheye düşmemelisiniz. Kendinize güvenin ve bunu hitap ettiğiniz topluluğa ya da kişiye gösterin.
- Dinleyici kitlenizin seviyesine uygun metinler hazırlamalısınız. Anlatmak istediklerinizi kolayca ifade edebilir ve karşınızdakini etkileyebilirsiniz.
- Enerjinizi dengeli kullanın. El ve kol hareketlerinizi konuşmanızın bütününe dengeli olarak yayın.
- Tonlama ve vurgularınıza dikkat edin. Bağlantılı sözcükler ile konunuzu destekleyin.
- Vermek istediğiniz mesaj için en doğru sözcükleri seçin. Lafınızı dolandırmayın.
- Düşüncelerinizi kanıtlara dayandırın.
- Göz temasından kaçınmayın. Sözlerinizi gözlerinizdeki anlam destekleyecektir.
- Tane tane ve anlaşılır konuşmaya özen gösterin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder